Geschiedenis shiatsu massage en stoelmassage

De uitvinder van de stoelmassage zou een Nobelprijs voor de vrede moeten winnen of op zijn minst worden genomineerd. Maar wie moeten we crediteren?

In onze moderne samenleving zit boordevol kantoormedewerkers die veel achter de computer zitten. Met alle vreselijke houdingen die daarbij horen is stoelmassage een uitkomst. 

Stoelmassage is een massage die je krijgt zonder zelfs maar het kantoor te hoeven verlaten. Een stoelmassage brengt deze ontspannende en herstellende therapie naar de massa. Maar wie kwam met het concept?

Lees meer over stoelmassage op het werk

Korte geschiedenis over massage

massage hieroglief, Egyptenaren massage, stoelmassage, eerste beelden van massage, geschiedenis stoelmassage

Massage dateert uit de vroegste geschiedenis van het menselijk bestaan. Massage staat al afgebeeld op Japanse blok afdrukken en Egyptische hiërogliefen.

Massage uit overtuiging

Deze mensen voerden massage uit met de overtuiging dat als je het lichaam in een staat van rust, ontspanning en harmonie (ook bekend als homeostase) brengt. Het lichaam dan in staat is om demonen, virussen en infecties te bestrijden.

Lees hier over de echte voordelen stoel massage →

Massage remedie voor meeste kwalen

Dit maakte dat het behandelen door massage tot de remedie voor de meeste kwalen werd. Massage werd uitgevoerd op een naakt lichaam met het gebruik van oliën en kruiden. Deze werden rechtstreeks in de huid gemasseerd.

Een type, de zit massage (stoelmassage) werd net zo vaak, zo niet vaker, dan een ander type massages uitgevoerd.

Lees meer: wat is stoelmassage →

Geschiedenis van Shiatsu massage 

Shiatsu Chinees character, shiatsu tekens,Het lijkt erop dat de Japanners zijn begonnen met massages geven aan aangeklede klanten. Dit is waarschijnlijk begonnen in de vroege jaren 1900. Met als oorsprong de Japanse vorm van lichaamsmassage genaamd shiatsu.

Betekenis Shiatsu

Tokujiro Namikoshi, vader van shiatsu, shiatsu massage,

In 1912 wilde Tokujiro Namikoshi, bekend als de vader van shiatsu een meer bescheiden en handige vorm van gezondheidszorg bieden. Shiatsu is afgeleid van de Japanse woorden ‘shi’, wat ‘vinger’ betekent en ‘atsu’ , wat druk betekent.

Met alleen de vingertoppen en soms de handpalmen gebruikt shiatsu druk om de natuurlijke energiestroom aan te passen. Hierdoor kan het lichaam zichzelf helen. Namikoshi heeft in zijn tijd met veel bekende mensen gewerkt. Zijn duimen werden zo waardevol dat hij ze verzekerd had.

Stoelmassage industrialisatie

Oosterse opvattingen over gezondheidszorg zijn in de eerste plaats altijd gericht op ziektepreventie. Aangezien een zieke werknemer het bedrijf veel meer geld kost dan preventieve zorg. Dus de zittende massage (stoelmassage) werd geïndustrialiseerd.

Introductie van Stoelmassage in de Verenigde Staten

J H Kellog, massagetherapie introductie, voorloper stoelmassage, zweedse massage

Na een reis door Azië, om te leren over de gezondheidspraktijken van andere culturen bracht J.H. Kellogg massagetherapie naar de Verenigde Staten. In die tijd beschouwden Amerikanen massage als barbaars en associeerden het met prostitutie. Dit was geboorte van de Zweedse massage.

Geschiedenis van stoelmassage en de Zweedse Massage

Kellogg verklaarde dat hij de massagetechnieken in Zweden leerde om zijn bevindingen acceptabeler te maken voor het Amerikaanse publiek. Hierdoor ontstond de ‘Zweedse massage’. Kellogg’s andere bijdragen aan gezond leven omvatten de cornflakes van Kellogg’s. En de handleiding genaamd ‘The Art’. van Massage”. Dit wordt nog steeds onderwezen in scholen.

Oorsprong stoelmassage stoel 

houten stoelmassage stoel, david Palmer

In 1968 creëerde David Palmer, een massagetherapeut in Californië, het eerste ontwerp van de massagestoel.

Stoel in een doos

Deze massagestoel had de naam “een stoel in een doos”. De massagestoel woog ruim 12.5 kilo. De stoel was speciaal ontworpen voor het veilig en effectief uitvoeren van stoelmassages. Dit zonder dat de cliënt opzij viel of de beoefenaar hem of haar moest tegenhouden.

Moderne geschiedenis van stoelmassage

David Palmer, uitvinder massagestoel, eerste massagestoel

Palmer populariseerde het concept van stoelmassage met zijn artikel ‘Een korte geschiedenis van stoelmassage’ in Positive Health Magazine in 1998. Als massagetherapeut begon hij stoelmassage te gebruiken om het publiek voor te lichten over de voordelen van massage.

Door gebruik te maken van stoelmassage kunnen therapeuten nu massages geven. Of ze nu, shiatsu, Thai, reflexology of stoelmassage geven ze kunnen een klanten helpen met een succesvolle behandeling.

Nobel Prijs

Hierdoor kunnen therapeuten nu vrede brengen , ontspanning en homeostase bij mensen. En als dat geen Nobelprijs voor de vrede verdient dan weet ik het niet meer.